Bir vegan diyeti karışık diyetle karşılaştıran yeni bir çalışma, B12 vitamini seviyelerinde hiçbir fark bulamadı. Bununla birlikte, vegan katılımcıların üçte biri iyot eksikliği yaşadı.
Daha düşük kalp hastalığ., Kanser ve tip 2 diyabet riski de dahil olmak üzere vegan diyeti birçok faydası vardır .
Bununla birlikte, artan bir endişe, esas olarak hayvansal gıdalarda bulunan diyet besinlerinin eksikliğidir. İki önemli besin maddesi B12 vitamini ve iyottur.
Vegan diyeti B12 vitamini vücut için gereklidir
Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini. Vücudun sinirler, kırmızı kan hücreleri ve DNA oluşturmasına yardımcı olur. Yeterli B12 vitamini seviyelerini korumak, hücre metabolizması ve sinir sistemini desteklemek için de çok önemlidir .
Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), vitamin B12 2.4 mikrogram (mcg) hakkında ortalama bir yetişkin ihtiyaçları. B12 vitamininin tek doğal kaynağı hayvan temellidir. Çeşitli et ve balık türlerinin yanı sıra süt ürünleri, istiridye ve yumurtaları içerir.
Bitki bazlı besinlerde doğal olarak B12 vitamini oluşmadığından. Sadece bu yiyecekleri yiyenler B12 vitamini eksikliği riski altındadır.
Nutrients dergisinde 2017 yılında yapılan bir araştırma. 55 yaşın altındaki ve vegan olarak tanımlanan erkeklerin % 69.9’unun. Ayrıca kadınların % 83.4’ünün yeterli B12 vitamini içermediğini buldu.
Kırmızı kan hücrelerinin yapımında B12 vitamini hayati önem taşıdığından, yetersiz seviyeler anemi riskini artırıyor.
Ayrıca B12 vitamini olmadan beyin düzgün çalışamaz ve bu da bilişsel bozukluklara yol açabiliyor. Bu vitamin eksikliği ile depresyon. Alzheimer, Parkinson hastalığı ve demans arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıtlar da var.
Diyette iyotun önemi
İyot, vücut için başka bir temel besindir. İyot, tiroid hormonları yapmak için çok önemlidir. Bir yetişkin için önerilen alım miktarı 150 mcg’dir. Bununla birlikte, dünya nüfusunun yaklaşık % 38’i yeterli iyot seviyesinden yoksundur.
İyot balıkta, yumurtada ve süt ürünlerinde bulunur. B12 vitamininin aksine, iyot doğal olarak deniz yosunundaki veganlar için mevcuttur.
Bazı doğal kaynaklara rağmen, yeterli iyot alıyor veganlar için hala zor olabilir. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’de 2011 yılında yapılan bir araştırma. Veganların iyot eksikliği açısından yüksek risk altında olduğunu buldu.
Düşük iyot seviyeleri, tiroidi kandaki iyotu emmeye zorlar ve bu da hipotiroidizme yol açıyor. Hamilelik sırasında veya küçük çocuklarda. Ayrıca İyot eksikliği de bilişsel gelişimi bozuyor ve zihinsel engel riskini artar.
vegan değilim ama elimden geldiğince hayvansal gıdalar tüketmemeye özen gösteriyorum. takıntı oldu.
vegan yaşam nedir yahu. insan et yemeden vücudun gereksinimlerini nasıl karşılayacak. çok yanlış. yol yakınken dönsünler.
Bencede gereksiz