Türkiye’de kanamaları durduracak ilaç üretildi: Kandur

Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop, ürettikleri ilacın hem kanamaları durduracağını hem de maliyetinin dengi olan diğer ilaçlara göre uygun olacağını belirtti.

Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop ve ekibi, kanamaların önüne geçebilecek bir çalışmaya imza attıklarını ifade ederek Kandur ilacının yerli olmasının yanı sıra fiyat olarak da uygun olduğunun altını çizdi.

Başhekim Altıntop konuyla ilgili şunları aktardı:

“Kandur, aslında kanama durdurucunun kısaltılmışı olan kan ve dur şeklinde, kanama durdurucu olarak Türkçe bir isim. İsminden de anlaşıldığı gibi kanamalarda bazen yardımcı malzemelere ihtiyacımız var. Tabii ufak kesiklerde siz oraya bir cerrahi bez ya da temiz bir malzemeyle müdahale ettiğinizde kanama durabilir kendiliğinden. Bu bir fizyolojik olay, normal bir olay diyoruz. Ama durdurulamayan kanamalarda bizim kanama durduruculara ihtiyacımız var, Kandur’un da görevi bu.”

Altıntop, kanama durdurucu ilaçlara çeşitli kaza olaylarında ihtiyaç duyduklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Türkiye’de birçok acil servisimizde kanama durdurucular kullanılıyor. Acil servislerde, askeri tıpta askeri malzemeler içerisinde, bunun dışında kulak, burun, boğaz ve göğüs cerrahisi gibi ağır cerrahi işlemler yapan durumlarda, cerrahi işlemler sırasında olağan dışı olan kanamalarda kullanılıyor. Yine mide kanamalarında o bölgeye bir kanama durdurucu atılarak kanama durdurucu kullanılabiliyordu. Kanama durdurucuları biz ayrıca trafik kazalarında, ateşli silah yaralanmalarında, kesici alet yaralanmalarında sıklıkla kullanmaktayız. Neden böyle bir malzeme üretmeye çalıştık? 2013 yılıydı. Bir skalp kesitinde yabancı bir kanama durdurucu kullandım. Kanamayı durdurdum ancak, kanama olan yerde malzemeyi tekrar temizlemekte zorluk çektim. Acaba biz bir kanama durdurucu üretsek, hem kanamayı durdursa hem de yara yerinden, kanama yerinden daha kolay temizlense gibi bir düşüncemiz oluştu. O günlerde başlayan bu çalışmayı ekibimizle beraber bugünlere getirdik. Bugün Kandur’un artık işlemlerini deneysel ortamlarda tamamlamış durumdayız.”

Türkiye’de kanamaları durduracak ilaç üretildi: Kandur
Doç. Dr. İsmail Altıntop

“Kandur’un kendine özgü özellikleri mevcut”

Altıntop, “Kandur’u ilk aldığınızda bu malzemenin iyi bir absorben olması gerekiyor, yani iyi bir sıvı absortyosyonu yapılması gerekiyor. Bunun testlerini yaptık. Bu malzemeyi biz pekmezden ilham aldık, yani alg fosillerinden ilham aldık. Deniz tabanında yaşayan alg fosillerinden ilham aldığımız bir ilaç bu. Bu ilacı elektron mikroskop altında değerlendirdik ve elektron mikroskop altında bu ilacın doğal ortamdan izole edildiği durumlarda çok ciddi absorbsiyon özelliğini tespit etmiş olduk. Daha sonra ilacımızın bünyesinde bulunan bazı +2 minarellerle, mesela bunlardan bir tanesi kalsiyum magnezyum ve ürünün kendi yapısından dolayı trombositleri aktive ettiğini, doğal laboratuvar ortamında basit testlerle test ettikten sonra etik kurul izinlerini alarak radlarda yani farelerde deneyler yaptık. Bunlarda büyük arter kanamaları oluşturduk ve bu kanamalarda dünyada olan diğer kanama durdurucu ajanlarla karşılaştırdık ve kendi ilacımız onlardan bir tık daha iyi çıktı. Kanama durdurucumuzun yani Kandur’un artı bazı özellikleri var. Bunlardan bir tanesi yara yerinde ısıya neden olmamasıdır. İkincisi kolay temizlenmesidir. Ayrıca yaradan temizlendikten sonra bir iz bırakmaması da Kandur’un bir başka özelliğidir.” dedi.

“İlacı iyileştirmeye yönelik çalışmalarımız devam edecek”

Altıntop, “Kanama durdurucu ilaçlar, büyük arter yaralanmalarında sık kullanılan ürünler olmakla beraber spor yaralanmalarından tutun trafik kazalarına, ambulanslardan ya da askeri alandaki ateşli silah yaralanmalarına kadar birçok alanda kullanılıyor. Yalnız şurayı karıştırmamak lazım. Biz kanama durdurucuyu şu an toz olarak üretmiş ve denemiş durumdayız, biz bunları yine cerrahi pamuk ve pamuklu bazı dokuma sistemleriyle beraber nano teknoloji kullanarak böyle aplikasyon yapacağız yani bir nevi nano teknolojik bazı ürünler oluşturacağız. Bunları özel durumlara göre hazırlayacağız. Nedir bunlar? Burun kanamalarına göre tampon hazırlayacağız, göğüs cerrahlarının kullanacağı ameliyat sonrası mikro kanamaları engelleyecek göğüs petleri hazırlayacağız ya da büyük ateşli silah yaralanmalarında kanamayı durduracak enjektör gibi yani yara yerine bastıktan sonra oradaki kanamayı tamamen durduracak sistemler üzerinde ve prototipler üzerinde halen çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Seri üretimlerle maliyetini düşürebiliriz”

Altıntop, “Kanama durdurucu ilaçlar internete girdiğinizde 20 dolar. Türkiye’ye gelme maliyeti ile beraber 30 dolar. Biz bu 30 dolarlık rakamları, 5, 10 dolar bandına çekebiliriz. Seri üretimlerle de bu, 5 doların altına inecektir. Kandur bizim ufkumuzu açtı yani Kandur’dan sonra biz farklı ilaçlar da yapabiliriz, farklı aplikasyonlar da yapabiliriz şeklinde ekibimizde heyecan oluştu. Sadece ben çalışmıyorum. İçimizde veterinerler, histologlar, istatistik profesörleri, alandan bize bu malzemeleri hazırlayan malzeme profesörlerimiz, Kayseri, Niğde, Ankara ve adını sayamadığım değişik yerlerden zaman zaman destekler alıyoruz. Kayseri’mizde Erciyes Üniversitesi gibi ya da Niğde’de Niğde Üniversitesi gibi yerlerden her zaman akademisyen hocalarımız bizlere yardım ediyorlar. Bu ilaçları geliştirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın
Başa dön tuşu