Göz Testi ile Görme Kusurları Nasıl Belirlenir?

Görme duyusu, insanlar için her zaman en önemli olan duyuların başında geliyor. Herkes kusursuz bir şekilde görebilmek istiyor olsa da farklı etkenlerden dolayı gözlerde çeşitli hastalıkların ortaya çıkması son derece normaldir. Bu aşamada önemli olan gözdeki kusurların mümkün olan en erken seviyede belirlenmesi ve var olan kusurların hayat standartlarını yüksek düzeylere çıkartmak olmalıdır. Göz testi, farklı göz hastalıklarının teşhis edilmesi ya da ayırt edilmesi için yapılmaktadır. Bununla beraber rutin tarama amacı ile de göz testi yapılabilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber artık farklı cihazlar ve aletler kullanılmaktadır.

Görme Alanı Testi Nedir?

Yapılan bu görme testi ile birlikte hastanın görme alanının sınırları ölçülmektedir. Aynı zamanda göz tansiyonu yani glokom tespiti için de kullanılır. Görme alanı testi her bir göz için ayrı şekilde yapılır. Bilgisayarsız görme alanı testinde hekim ve hasta 1 metrelik mesafede oturur. Hasta bir eliyle gözünü kapatır ve karşıya sabit bakar. Test esnasında gözün sabit kalması istenecektir. Doktor, hastaya farklı yönlerde ışık ya da hareketli cisim gösterir. Kişi; ışığın ya da cisimlerin görünmeye başladığı ve kaybolduğu zamanları söyler. Yapılacak bu işlem diğer göz için de tekrarlanır. Bilgisayarlı görme alanı testinde aynı işlemler bilgisayar üzerinden yapılır. Hasta, bu aşamada ışığın ya da cismin görünüp kaybolduğu zamanlarda butona basması istenir.

Görme Keskinliği Testi

Göz muayenesi sırasında ilk olarak yapılan göz testi görme keskinliği testidir. Chart projektöründen yansıttığı ışık içerisindeki görme eşeli kullanılmaktadır. Projektör, eşeli 6 metrelik mesafeye göre odaklanmaktadır. Bu eşelde 10 kademeli harfler ve şekiller yer almaktadır. Çocuklar içinse sadece şekiller kullanılırken okuma yazması bulunmayanlar içinse farklı boyutlarda E harfleri bulunur. Her iki göz açık ve tek tek şekilde ekrandakiler hakkında sorular sorulur.

Renk Körlüğü Testi

Doğumsal bir hastalık olan renk körlüğü aynı zamanda genetik geçişlidir. Bu göz hastalığında sorun, retinada yer alan koni hücrelerinden kaynaklanır. Koni hücreleri renklerin görülmesini ve ayırt edilmesini sağlar. Bu hücrelerde ortaya çıkacak konjenital hastalık, gözdeki renk algılama mekanizmasını bozacaktır. Renk körlüğü için farklı göz testi çeşitleri bulunmaktadır. Ishihara, bu aşamada en çok kullanılan renk körlüğü testi iken diğerleri de Munsell D-15, Farnsworth Lantern’dir.

Test iki göz açık şekilde yapılır. Kartların içerisinde farklı renklerde şekiller ve harfler bulunur. Optimal aydınlatma altında ve okuma mesafesinde kişiden bu kartlarda yer alan rakamları okuması istenir.

Amsler Grid Testi

Retina problemleri, göz testi çeşitleri arasında yer alan Amsler Grid ile tespit edilebilir. Sarı nokta hastalığı olanlar ve 40 yaş grubu üstündeki hastanelere önerilen test sırasında kişiye karelerden meydana gelen bir karton veriliyor. Karelerin orta kısmında siyah ve belirgin bir nokta bulunmaktadır. Hasta eğer yakın gözlüğü varsa mutlaka takarak her bir gözü için ayrı şekilde kartondaki şekilleri inceler. Daha sonrasında ise ayrıntılı muayene ve tetkiklerin acil şekilde yapılması gerekir.

Duochrome Testi

Renk körlüğü olanlara yapılamayan bu göz testi ile yeşil ve kırmızı renk içerisindeki harflerin keskinliği ve netliği değerlendirilmektedir. Tek göz kapalı şekilde yapılan bu test esnasında kırmızı ya da yeşil renk içerisindeki şekil diğerinden yoğun şekilde görünüyorsa, görme kusurundan şüphelenilecektir. Yeşil koyu ise hipermetropi, kırmızı koyu ise miyopi şüphesi bulunur.

 

Gözlerinde ortaya çıkan kusurların test edilerek en iyi çözümlerle tekrardan iyi bir görme oranı yakalamak isteyenler, https://www.berkantbozdag.com üzerinden bu konuda en iyi adımı atabilirler.

Bu Haberi Paylaşın
Başa dön tuşu