Site icon Balina Media

Ramazan ayında kilonuzu koruyun.

ramazan-ayinda-kilonuzu-koruyun.jpg

Diyetisyen Nihan Aykırı Ramazan ayında oruç tutarken aynı zamanda sağlıklı beslenmek için gereken ipuçlarını paylaştı.

 

Diyetisyen Nihan Aykırı; Oruç tutmanın sağlığa birçok faydası olduğunu ancak Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için beslenme düzeninin iyi ayarlanması gerektiğini söyledi.

 

Nihan Aykırı “Ramazan’da kilo almamak için lif içeriği yüksek karbonhidratlar (tam tahıl/tam buğday/çavdar ekmeği, bulgur pilavı, tam buğday makarna, yulaf ve yulaf unu içeren besinler vb.), yoğurt, peynir, kefir ve bol bol salata tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Ramazan ayında düşünülenin aksine en çok yaşanılan sorunlardan bir tanesinin kilo almak olduğunu söyleyen Diyetisyen Nihan Aykırı “İftar ve sahurda glisemik indeksi yüksek olan (buğday unu, pirinç pilavı, tatlı) gibi besinlerin tüketilmesi yerine tam buğday unu içeren lif içeriği yüksek karbonhidratlar (tam tahıl/tam buğday/çavdar ekmeği, bulgur pilavı, tam buğday makarna, yulaf ve yulaf unu içeren besinler vb.), fermente süt ürünleri (yoğurt, peynir, kefir), bol salata tercih edilmelidir’’ diye konuştu.

 

Oruç tutarken neden kilo alınır?

Diyetisyen Nihan Aykırı, “Ramazan’da yapılan en büyük hata sahur yapmamaktır. Sahur yapılmadığında tüm gün alınması gereken enerji, iftar ve iftar sonrası atıştırmalıklara sıkıştırılarak 2-3 saatlik kısa bir süre içerisinde alınmış olur Böylece vücuda aniden yüklenen bu enerji doğru kullanılamaz ve depo edilir. Bu durumda fazla kilo alınmasına sebep olur. Bu sebeple Ramazan ayında iftar ve sahur arasında 1 ara öğün olmak üzere gün içerisinde toplamda 2 ana 1 ara öğün yapmak en uygun beslenme dengesidir’’ dedi.

 

Nihan Aykırı, Ramazan ayında dengeli beslenmek ve kilo almamak için önerilerini şöyle sıraladı;

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version