Müslümanları fişleyen 28 Şubat aktörleri Doğan ve Bir cezaevine gönderildi

28 Şubat davasında hakkındaki tutuklama ve yakalama kararının ardından Bodrum Adliyesi’ne gelen Çetin Doğan ile Çevik Bir, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen Çevik Bir ile Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama kararı verdi.

Kararın ardından 28 Şubat’ın en önemli aktörlerinden Çetin Doğan Bodrum’daki evinden korumaları eşliğinde çıkara Bitez’deki Bodrum Adliyesi’ne geldi.

Daha sonra adliyeden çıkan Çetin Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sözün bittiği yerdeyiz. Adalete teslim oluyorum.” ifadelerini kullandı.

Doğan, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.

Cezaevine gönderildi

Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında müvekkilinin cezaevine gönderildiğini duyurdu.

Ersöz, “84 yaşındaki Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmek üzere polis nezaretinde yola çıktı. Bodrum Devlet Hastanesi’nde yapılacak doktor kontrolü sonrasında infaz başlamış olacak.” dedi.

Çevir Bir de yakalandı

28 Şubat’ın bir diğer aktörü Çevik Bir de Milas’ta gözaltına alındı. Bir, savcıya verdiği ifade sonrası Çetin Doğan’la aynı şekilde Muğla Cezaevi’ne gönderildi.

28 Şubat davasında cezası kesinleşen 14 sanık hakkında Yargıtay ilamına ilişkin incelemesini tamamlayan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dün kararını açıklamıştı.

Buna göre mahkeme, sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkında tutuklamaya kararı çıkartmıştı. Sanıklar hakkında bugün de yakalama kararı verilmişti.

28 Şubat sürecinde camilere gidenleri ve Müslümanları fişliyorlardı

28 Şubat sürecinde adı fişlemeler ile anılan Batı Çalışma Grubu’nun başkanlığını yapan dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Orgeneral Çetin Doğan, kendisinin imzası olan 16 Nisan 1997 tarihli ve bütün askerî birimlere gönderilen bir BÇG belgesinde, laiklik aleyhtarı faaliyetlerin arttığını öne sürerek camilerin gözetim altına alınmasını emrediyordu.

Belgeye göre görevli askerî personel camilere gidecek ve laiklik karşıtı fiil ve sözleri hemen garnizon komutanlıklarına bildirecekti.

Doğan, daha önce fişlemelere ilişkin bir gazeteye yaptığı açıklamada, o belgeyi imzaladığını itiraf etmiş, “Mademki irtica ile mücadele edeceksin, ‘Duyum alınan yerlere personel görevlendirin, hangi camide kim ne demiş bize bildirin’ demişizdir. Cumhuriyet’i ve laikliği korumak bütün yurttaşların ortak görevidir. Silahlı Kuvvetler’in elinde imkânlar varsa tabii ki kullanacaktır. Adam laiklik karşıtı eylem yapıyorsa, hangi konumda olursanız olun onu uyarmanız ve şikâyette bulunmanız lazım.” sözlerini sarf etmişti.

Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir de 28 Şubat sürecinde, irticai faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla Müslümanların takibi için kurulan Batı Çalışma Grubu ile tanındı. Ordu içinde faaliyet gösteren “Batı Çalışma Grubu” ile medyanın gündemine geldi.

İlk olarak 12 Nisan 2012 tarihinde 28 Şubat darbe soruşturması kapsamında gözaltına alınarak Ankara’ya gönderildi. 15 Nisan 2012’de ise tutuklandı. 19 Aralık 2013’te, 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal tarafından tahliyesine karar verildi. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın
Başa dön tuşu