İzmir’de Yerel Yönetimler, Afetlerle Mücadelenin Neresindeler

Dünyanın en etkili 2. deprem kuşağı (Alp-Himalaya Deprem Kuşağı) üzerinde bulunan ülkemiz, tarih boyunca ve farkı aralıklarla büyük yıkımlı depremlere ve acılara sahne olmuş bir afet ülkesidir.
 
 
Sadece deprem de değil; sel, çığ, su baskını, heyelan, fırtına, hortum, maden kazaları, sanayi yangınları, orman yangınları gibi afet türleri de çokça yaşanmıştır. Daha geçen yıl (2021 yaz aylarında) Karadeniz Bölgesinde yaşanan seller ve su baskınları onlarca cana ve milyonlarca ekonomik kayba sebep olmuştur. Aynı dönemde Ege kıyılarında günlerce sürüp, yerleşim merkezlerine kadar ulaşarak ölümlere sebep olan büyük orman yangınları ile ülkemizin ciğerleri yanmıştır…
 
 
Tüm bu afet risklerini azaltacak ve zararlarını ortadan kaldıracak nasıl önlemler alınmalıdır? Afetlere karşı halkımız ne kadar bilinçli ?
 

İçinde yaşadığımız Kent(İzmir), afetlere karşı ne kadar hazırlıklı ve dirençli?
 
Merkezi yönetim kurumlarının yanı sıra, yerel yönetimler afetlerle mücadelenin neresinde yer alıyorlar?
 
5393 sayılı Belediye Kanununun 53. Maddesinin verilen görev ve sorumlulukları, İlçe Belediyeleri ne kadar yerine getiriyorlar?
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meşhur AKOM'a (Afet Koordinasyon Merkezi) ilave olarak, İstanbul'da yaklaşık 10 ilçe belediyesinde daha, Belediye Kanunun 53. Maddesine istinaden İlçe Ölçeğinde Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezleri ve İlçe Belediyesi Afete Müdahale Ekipleri kurularak, afetlere karşı hazırlıklı olma yolunda önemli adımlar atılmıştır.
 
 
Peki İstanbul gibi 1. Derece Deprem Bölgesi olup, 30 Ekim 2020 tarihinde büyük bir yıkıma ve acıya sahne olan ve yapı stoğu büyük oranda eski olan Kentimiz İzmir'de durum nedir?
 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi dışında ilçe belediyeleri bu konuda ne yapıyor? Afetlerin muhtemel hasar, zarar ve kayıplarından yerel halkı korumak-kurtarmak için hangi planlama, hazırlık ve çalışmaları yapıyorlar?
 

Bu ve daha birçok soruya cevap arayacağımız "Yerel Yönetimlerin Afetlerle Mücadeledeki Yeri" Panelimiz;
13 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 15.00'de İzmir Kent Konseyi Genel Kurul Salonunda yapılacaktır. Konunun muhatap ve uzmanlarının konuşmacı olacağı toplantıya, sizleri de bekleriz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Başa dön tuşu