Çin nükleer enerjili “yapay güneşi”

Pekin Eyalet medyasının bildirdiğine göre, Çin’in “yapay güneş” nükleer füzyon reaktörünü ilk kez başarıyla güçlendirdiğini ve ülkenin nükleer güç araştırma yeteneklerinde büyük bir ilerlemeye işaret ettiğini bildirdi.

HL-2M Tokamak reaktörü, Çin’in en büyük ve en gelişmiş nükleer füzyon deneysel araştırma cihazıdır ve bilim adamları, cihazın potansiyel olarak güçlü bir temiz enerji kaynağının kilidini açabileceğini umuyor.

People’s Daily’ye göre, sıcak plazmayı kaynaştırmak için güçlü bir manyetik alan kullanıyor ve 150 milyon santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklara ulaşabiliyor – güneşin çekirdeğinden yaklaşık on kat daha sıcak.

Güneybatı Sichuan eyaletinde bulunan ve geçen yılın sonlarında tamamlanan reaktör, ürettiği muazzam ısı ve güç nedeniyle genellikle “yapay güneş” olarak adlandırılıyor.

People’s Daily, “Nükleer füzyon enerjisinin geliştirilmesi yalnızca Çin’in stratejik enerji ihtiyaçlarını çözmenin bir yolu değil, aynı zamanda Çin’in enerji ve ulusal ekonomisinin gelecekteki sürdürülebilir gelişimi için de büyük önem taşıyor” dedi.

Çinli bilim adamları 2006’dan beri nükleer füzyon reaktörünün daha küçük versiyonlarını geliştirmek için çalışıyorlar.

Cihazı, 2025’te tamamlanması beklenen, Fransa merkezli dünyanın en büyük nükleer füzyon araştırma projesi olan Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör üzerinde çalışan bilim insanlarıyla işbirliği içinde kullanmayı planlıyorlar.

Füzyon, enerjinin Kutsal Kasesi olarak kabul edilir ve güneşimize güç veren şeydir.

Devasa miktarlarda enerji yaratmak için atom çekirdeklerini birleştirir – atom silahlarında ve nükleer santrallerde kullanılan fisyon işleminin tersi, onları parçalara ayırır.

Füzyonun aksine, füzyon sera gazı yaymaz ve daha az kaza veya atomik malzeme hırsızlığı riski taşır.

Ancak füzyona ulaşmak hem son derece zor hem de çok pahalı, ITER’nin toplam maliyeti 22,5 milyar dolar.

Bu Haberi Paylaşın
Başa dön tuşu