“Birinci Uluslararası Arslantepe Bilimsel Araştırmalar Kongresi” online olarak yapıldı

Malatya’nın Fethi’nin 920’nci yıldönümü nedeniyle, Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları kapsamında Birinci Uluslararası Arslantepe Bilimsel Araştırmalar Kongresi gerçekleştirildi.

Yüz yüze ve Online olarak gerçekleştirilen kongreye Cezayir, Azerbaycan, Kanada, Hindistan, Endonezya, Nijerya ve Pakistan katılım sağlandı.

Türkiye’den 38, yurt dışından ise 47 bildiri, akademisyenler ve bilim insanları tarafından sunuldu.

Kongre öncesi bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Birinci Uluslararası Arslantepe Bilimsel Araştırmalar Kongresi’nin Malatya ve ülke tarihine hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Geçmişten devraldığımız dünyayı gelecek kuşaklara daha güzel bir şekilde bırakmalıyız”

Gürkan, “İnsanlar geçmişlerini araştırmak için arkeolojik kazılar yaparlar. Sanat tarihçileri, Müze bilimcileri bu kazılarda görev alırlar. Ama bir taraftan da bakarsınız ki tarih kendi haline terk edilmiş. Yok olmaya mahkûm olmuş bir tarihle de karşılaşıyoruz. Bu yok oluşun önlenmesi için gelecek nesillerimiz olan çocuklarımıza tarihsel bilinci aşılama, kültürel mirası koruma, kent belleği ve kent hafızası noktasında çocuklarımızı bilinçlendirmemiz gerekir. Bu dünyanın sadece bizim ömrümüz ile sınırlı bir dünya olmadığını, geçmişten devraldığımız dünyayı gelecek kuşaklara daha güzel bir şekilde bırakma gibi bir sorumluluğumuzun olduğunun bilincinde olmamız gerek.” dedi.

“Arslantepe, UNESCO’nun kalıcı listesinde yer alan tarihi bir merkezdir”

Arslantepe’nin hem Türkiye hem de insanlık tarihi açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Gürkan, “Yukarı Mezopotamya’da özellikle Malatya bölgesinde Fırat Havzasında Malatya’nın ilk yerleşim yeri Cafer Höyüktür. Cafer Höyük’ün Karakaya Baraj Gölünün altında kalması ile o tarihin heder olduğunu gördük. İkinci yerleşim yeri ise şu anda UNESCO’nun kalıcı listesinde yer alan Arslantepe’dir. Arslantepe hem insanlık tarihi acısından önemli bir merkez hem de milletimizin tarihi acısından önemli bir merkez. Bu yüzden Malatya’mızı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu anayurt yapan destan şehir diyoruz.” ifadelerini kullandı.

UNESCO tarafından Türkiye’de 19’uncu Kültürel Miras olarak tescil edilen Arslantepe’nin bundan sonraki süreçte yapılacak olan çalışmaların iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gürkan, “Tarihin birleştirdiği insanlar gelecekte de tarihin birleştirdiği insanlar olarak karşımıza çıkacaktır. Dünden bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında emeği bulunan arkeologlarımıza, bilim adamlarına ve bütün kazı ekibine teşekkür ediyorum.” dedi. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın
Başa dön tuşu